Elim 100 år

Since 1923

Elimförsamlingen fyllde 100 år 

Elimförsamlingen firade 100-års jubileum under pingsthelgen den 26-28 maj. Tillresta talare var Anders och Camilla Olsson från Sverige och Tamirat Tariku från Etiopien samt ett stort antal personer från olika församlingar och regioner. 

Vi hade en fantastisk helg, stort tack till alla som kom och firade med oss!


Stora festligheter när Elimkyrkan i Jakobstad firade 100 år – hyllningar regnade över församlingen

Det var många som besökte Pingstkyrkan i Jakobstad under söndagen när jubilaren Elimförsamlingen firade milstolpen 100 år.

Artikel från Österbottens tidning 28.5.2023 av Jonathan Lygdman

Det fanns inte många lediga sittplatser när Elimförsamlingen firade 100-års jubileum. Bild: Madeleine Asplund

Festligheterna började redan i fredags men kulminerade under söndagen när församlingen höll ett högtidsmöte med inbjudna gäster och grannförsamlingar. Elimförsamlingen i Jakobstad grundades 1923 av ett åttiotal medlemmar och är en av de äldsta pingstförsamlingarna i Finland. År 1930 blev församlingens första kyrka klar i Skata och verksamheten blomstrade upp under den efterföljande krigsperioden när många nya människor kom med i församlingen. Nuvarande kyrkan på Stationsvägen invigdes pingsten 1982 och genomgick en ordentlig renovering för 6 år sedan.

– Vi är i dag en mångkulturell församling med drygt 200 medlemmar. Församlingen består bland annat av kvotflyktingar som kommit hit från Kongo för 2,5 år sedan. Vi är flera generationer som bidrar till en livlig och glad gemenskap, säger Elimförsamlingens pastor och föreståndare Patrik Hellström som verkat i sin nuvarande roll sedan 2012.

Församlingens pastor och föreståndare Patrik Hellström tillsammans med inbjudna gästen Tamirat Tariku. Bild: Madeleine Asplund

Tack vare det egna missionärsarbetet som inleddes i början på 1950-talet har församlingen expanderat över hela världen. Sanfrid och Anna-Liisa Mattson tog pingströrelsen till Afrika och Etiopien och under söndagen gästades församlingen av Tamirat Tariku från Guenet Church vilket är en av tre pingströrelser i landet. Han är tacksam över att få va vara på plats i Jakobstad under denna stora dag.

– Det är ett stort privilegium att få vara här och fira ert 100-års jubileum. Tack vare Sanfrid och Anna-Liisa hittade rörelsen till Etiopien och vi kommer för evigt att vara sammankopplade. I dag har vi 3 miljoner medlemmar, 1 778 lokala församlingar och 461 församlingsplanteringar och allting startade härifrån, säger Tariku.

Under söndagens tillställning fick Elimförsamlingen ta emot många gåvor och hälsningar från grannförsamlingar som ville uppmärksamma denna stora dag. Även representanter från staden var på plats för att gratulera jubilaren.

Owe Sjölund, Annica Haldin och Anne Ekstrand hyllar Elimförsamlingen i sitt tal. Bild: Madeleine Asplund

Stadsfullmäktiges ordförande Annica Haldin, stadsdirektör Anne Ekstrand och stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund framförde i sitt tal det fina arbetet som församlingen står för och den varma gemenskapen man bidrar med i samhället. I talet hyllades församlingens historia som fyllts av minnesvärda ögonblick och att man är en betydande kraft i staden.

Kören bidrog med stämningsfull sång under högtidsmötet. Bild: Madeleine Asplund

Flera vackra sånger av Elimförsamlingens kör förgyllde högtidsmötet som avslutades med tal av pastorparet Anders och Camilla Olsson från Sverige. De gladdes över inbjudan till helgens festligheter och tackade för det varma mottagandet som gjorde att de kände sig som hemma.

Bildtext: Camilla Olsson var tacksam över det varma mottagandet man fick under helgen i Jakobstad. Bild: Madeleine Asplund

I deras tal poängterade de vikten av att se möjligheterna och att varje dag har stor potential där man kan göra skillnad. Det gäller att hålla lågan vid liv och det gör du genom att ha drömmar i livet. Elimförsamlingen har haft sin låga brinnande i 100 år och nu önskar paret att det blir minst 100 år till.

Bildtext: Anders Olsson (till vänster) ger välsignelse. Bild: Madeleine Asplund


Bildgalleri från jubileumshögtiden - Elim 100 år

Bilder tagna av: Madeleine's Photography


UPPVAKTNINGAR KAN ÄNNU GÖRAS

För den som vill uppvakta församlingen till 100-år kan göra det med en inbetalning till församlingens barn- och ungdomsarbete. Märk gåvan "Elim 100 år".

KONTOUPPGIFTER:

Bank: FI85 5567 0720 0156 88 BIC: OKOYFIHH

MobilePay: 88846